S touto zeleninou ste sa už s najväčšou pravdepodobnosťou stretli v obchode. Pak choi je listová zelenina s veľmi príjemnou, sladkastou chuťou. Môžeme ju konzumovať za surového stavu v šalátoch, alebo ako prílohu k varenému jedlu, ale taktiež upravovať tepelne. Je ideálnou surovinou do ázijských jedál. V skutočnosti ide o obyčajnú čínsku kapustu, ktorú si môžete jednoducho vypestovať i vy.
Na začiatok budete potrebovať kvalitné semená. Tie si najľahšie zakúpite na internete, pretože v semenárstvach sa u nás s nimi až tak často nestretnete. Ak však budete mať to šťastie, s kúpou určite neváhajte.
Semená môžete vysiať priamo do voľnej pôdy. Počkajte však aspoň do konca mája, pretože čínska kapusta potrebuje na klíčenie teplo. Ak to nestihnete, môžete tak pokojne urobiť ešte aj v prvej polovici augusta, pretože dospelej rastline nevadia ani nízke teploty okolo nuly. Semená klíčia v priebehu dvoch týždňov, na čo potrebujú teplotu medzi pätnástimi až dvadsiatimi stupňami.
Pak choi miluje slnko. Môžete ho pokojne posadiť na miesto, kde slnečné lúče dopadajú počas celého dňa, pretože mu to nijako neuškodí. Ak máte naopak so svetlými miestami na svojej záhrade problém, zvládne rásť aj v polotieni. Úplne zatemnenému miestu sa však určite vyhnite.
Najlepšie vám porastie v ľahkej, piesočnatej, alebo piesočnato-hlinitej pôde. Ak takú na svojom pozemku nemáte, vykopte jamu, do ktorej nanoste ideálnu zeminu. Táto zelenina neznáša premokrenie, takže zeminu musí byť dostatočne priepustná. V ťažkých pôdach vám pak choi neporastie takmer vôbec. Ideálne PH by sa malo pohybovať v rozmedzí 5,5 až 7,0.
Tak ako pri všetkých hlúbových druhoch zeleniny, platí aj tu, že by ste nemali čínsku kapustu pestovať na mieste, kde ste minulý rok sadili iné druhy hlúbovín. Choroboplodné zárodky, alebo škodcovia, by ju mohli totižto zničiť. Zasadiť ju môžete napríklad po paradajkách, tekviciach, uhorkách, baklažáne, mrkve, hrachu, fazuli, alebo petržlene. Na prvú úrodu vlastnej čínskej kapusty, sa môžete tešiť približne mesiac a pol po vysiatí semien.